Wat is CranioSacraal Therapie ?

CranioSacraal therapie is een behandelmethode die voort komt uit de osteopathie. Het is een holistische behandeling waarbij het lichaam als één geheel wordt gezien.

Met zachte behandeltechnieken wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd, beweeglijkheid van het weefsel bevorderd en neemt de vitaliteit toe. Het heeft een positieve werking op het immuunsysteem, het zenuwstelsel en het hormoonstelsel.

CranioSacraal therapie werkt heel zacht. Door de lichte technieken wordt voorkomen dat het paard zich afsluit van de behandeling en onder het weerstandsniveau blijft. Het zorgt ervoor dat het paard kan ontspannen in zijn lichaam. Maar ook mentaal durft te ontspannen en mentale blokkades los kan laten en hiermee emotionele bagage kan verwerken.

Het CranioSacraal vocht, wat aangemaakt wordt vanuit de hersenventrikels, geeft een golvende beweging die overal op het lichaam voelbaar is. Dit komt doordat de golfbeweging ook wordt doorgegeven aan het fascia (bindweefsel), het zachte weefsel dat zich in het hele lichaam bevindt. Via het fascia dat weer verbonden is met de cellen kunnen voedingsstoffen en afvalstoffen worden uitgewisseld met het bloed. Wanneer er blokkades ontstaan in het fascia stokt de uitwisseling van voedingsstoffen en afvalstoffen op deze plek en komt het lichaam in onbalans. De golfbeweging is dan niet meer constant en zal minder flexie of extensie geven. Door de flexie en extensie beweging te motiveren/visualiseren weer gelijke bewegingen te maken zal de juiste golfbeweging weer worden hersteld. Wat er weer voor zorgt dat blokkades die spanningen veroorzaken worden opgelost. En komt het lichaam weer in balans. Er is weer doorstroming. Wanneer de blokkades worden opgelost krijgen onderliggend weefsel, organen en botten weer ruimte om te functioneren en bewegen.

Verschillende lichaamssystemen zoals de bloedsomloop, het zenuwstelsel, het hormoonsysteem, het lymfestelsel, het ademhalingsstelsel en het bewegingsapparaat (spieren, bindweefsel, banden, pezen en gewrichten) en het CranioSacrale systeem staan nauw met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaars werking.

Een ontspannen CranioSacraal systeem en een betere balans in het CranioSacraal ritme bevorderen de lichaamssystemen afzonderlijk en maken er een goed werkend geheel van.

Een behandeling met CranioSacraal technieken is nooit een vervanging voor een diagnose van een dierenarts. Bij twijfel zal ik dan ook het advies geven eerst een check-up bij een dierenarts te doen. Behandelen ter preventie of na een diagnose en/of overleg met de dierenarts kan een zeer waardevolle aanvulling zijn op het herstel en behoud van een goed bewegend paard.